Kulinaria, warsztaty kulinarne, pokazy kulinarne

robimy kulebiaki

ekostyl 2018

Od kilkunastu lat spotykamy się z nowym trendem gotowania na ekranie, gotowania na żywo. Przyrządzanie posiłków, komponowanie potraw i ich podawanie wyszło z domowych kuchni i stało się sztuką. Bycie dobrym kucharzem jest modne, o tym się mówi i jest to powód do dumy.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych, pokazów kulinarnych i wydarzeń kulinarnych.

Głównym celem warsztatów jest nauka gotowania, łączenia produktów w subtelny smak, a także wytworzenie atmosfery wspólnego gotowania, które uczy i daje radość.

Nasza oferta warsztatów kulinarnych i pokazów kulinarnych jest skierowana do szerokiego grona odbiorców. Możemy zaproponować:
  • pokaz kulinarny z degustacją dla publiczności, który może być przeprowadzony w centrach handlowych, galeriach, na imprezach plenerowych, imprezach miejskich, gminnych, kucharz gotuje potrawę, (potrawy) pokazując i wyjaśniając jak ją przygotować, pokaz        zakończony jest degustacją, rodzaje potraw są dostosowane do charakteru imprezy i odbiorcy,
  • zamknięty pokaz kulinarny na spotkaniach integracyjnych, bankietach, w hotelach, podczas wieczorów degustacyjnych w restauracjach,
  • promocję konkretnego produktu, lokowanie produktu, kucharz przyrządza danie, w którym wykorzysta wskazany produkt, podkreślając jego walory smakowe i technologiczne, 
  • warsztaty kulinarne uczące gotować, wspólnie działać i rywalizować, mogą być przeprowadzone, jako wspólne gotowanie, czyli nauka przez współpracę lub jako sztafeta kulinarna, zawody,
  • gotowania w plenerze w ramach określonego tematu czy też wydarzenia np.: żur mnichów, kwaśnica zbójnicka, grochówka wojskowa, do określonych tematów nasza ekipa posiada odpowiednie stroje, aranżacje, jesteśmy w stanie przyrządzić i wydać do 1000 porcji, danie jest przygotowywane w ogromnym garze, na palenisku, wraz z udziałem publiczności,
  • strefa kulinarna, przestrzeń, w której szeroka publiczność zabierana jest w kulinarną podróż, widz poznaje tajniki gotowania, techniki i metody przyrządzania dań.
Od 2013 r. Wiesław Wróblewski jest organizatorem i koordynatorem Strefy Kulinarnej na Targach EKOstyl w Bielsku – Białej. Co roku przez trzy dni targowe do strefy zapraszani są wybitni szefowie kuchni polskiej i zagranicznej sceny gastronomicznej. W obecnym roku mieliśmy trzy bloki tematyczne: kuchnia śródziemnomorska, kuchnia węgierska i polska bożonarodzeniowa. Zostały przygotowane dania charakterystyczne dla tych kuchni m.in. mule, owoce morza, paelle, gulasz pasterski, flaki po węgiersku, kulebiaki i barszcz czerwony z jabłkiem. Każde danie było zaskoczeniem dla publiczności, gdyż zaproszeni kucharze wykorzystując swoją wiedzę i talent potrafili połączyć znane przepisy z nowymi trendami kulinarnymi i dodać szczyptę magii.

Firma Bacówka u Wiecha specjalizuje się w kuchni bałkańskiej, węgierskiej, regionalnej beskidzkiej. Posiadamy kulinarne kwalifikacje, doświadczenie oraz niezbędny sprzęt do wykonania tego przedsięwzięcia, spełniamy wymogi sanitarne. Danie wydawane jest zgodnie z Państwa zleceniem, bezpłatnie lub w inny określony sposób np.: cegiełki.

Nasze doświadczenie oparte jest na wieloletniej współpracy z wieloma partnerami, np.: z miastem Radomsko, gdzie przez kilka lat przygotowywaliśmy zalewajkę w różnych aranżacjach podczas święta Radomszczańskiej Zalewajki, z miastem Ustroń, gdzie przygotowujemy, co roku kwaśnicę po zbójnicku podczas Zbójnickiej OŚP, z miastem Bielsko-Biała, gdzie podczas Pikniku Patriotycznego serwowaliśmy wojskową grochówkę oraz na różnych festiwalach kulinarnych, których jesteśmy również organizatorami – zupa rybna na Mistrzostwach Europy w Przygotowywaniu Potraw z Karpia w Skoczowie, gulasz zbójnicki podczas Międzynarodowego Zlotu Zbójników w Ustroniu, gulasz madziarski podczas Międzynarodowego Festiwalu Beskidzkich Kociołków, który odbywa się, co roku na terenie innego kraju Polski, Czech i Słowacji.

Ostatnio gotowaliśmy podczas wieczoru degustacyjnego w restauracji Parole del Gusto w Żywcu, gdzie serwowaliśmy jagnięcinę w trzech odsłonach po polsku, po włosku i po węgiersku, zorganizowaliśmy kolację regionalną Kuchnia Beskidów w restauracji „Pod Aniołami” w Bydgoszczy w 2016 r, a w lipcu 2018 r w Gdyni w Port Smoker urządziliśmy Dni Bałkańskie.

Jesteśmy również otwarci na Państwa propozycje.
Szczegóły techniczne oferty zawsze są uzgadnianie indywidualne.
tel: 607791520

eko styl 2018