KULINARIA – JEŚLI CHCESZ, UGOTUJEMY W TWOJEJ KUCHNI

„Bacówka u Wiecha” to firma, która organizuje imprezy tematyczne, warsztaty, pokazy, festiwale, strefy kulinarne na terenie całego kraju, jak również za granicą.

Realizujemy projekt „Gotujemy w Twojej kuchni” w ramach, którego u Państwa    w lokalu, czy też domu przyrządzamy wykwintne danie z różnych regionów np.:  kuchnia śródziemnomorska, kuchnia bałkańska, węgierska, kuchnia, regionalna z wykorzystaniem baraniny, jagnięciny. Zapewniamy obsługę przyjęcia.

Możemy zaproponować również ofertę gotowania w plenerze w ramach określonego tematu czy też wydarzenia np.: żur mnichów, kwaśnica zbójnicka, grochówka wojskowa. 

Do określonych tematów nasza ekipa posiada odpowiednie stroje, aranżacje. 

Posiadamy kulinarne kwalifikacje, doświadczenie oraz niezbędny sprzęt do wykonania tego przedsięwzięcia, spełniamy wymogi sanitarne. Jesteśmy w stanie przyrządzić i wydać do 1000 porcji, danie jest przygotowywane w ogromnym garze, na palenisku, wraz z udziałem publiczności.

Posiadamy wieloletnie doświadczenie uczestnictwa w tego rodzajach występach.Ofertę naszą zawsze dostosowujemy do wymogów klienta i uczestników zabawy.

Systematycznie przeprowadzamy pokazy kulinarne w Makro w Bielsku Białej i organizujemy strefę kulinarną na Targach Eko Styl.
Już VI raz organizowaliśmy i koordynowaliśmy przebieg pokazów na strefie kulinarnej na Targach EKOstyl w Bielsku-Białej w dniach 16-18 listopada 2018 r. Najlepsi mistrzowie kulinarni gotowali przez trzy dni targowe, była kuchnia śródziemnomorska, węgierska i polska bożonarodzeniowa. Były mule, paella, makarony, flaki CK, karp po żydowsku, węgierska zupa rybna halászlé, gulasz pasterski, kulebiaki i barszcz.

targi Ekostyl Bielsko-Biała

Ekostyl Bielsko-Biała


Obejrzyj film z naszym gotowaniem  https://youtu.be/t78meGSA568

 

Gulaszem segedyńskim częstowaliśmy w Toruniu na Festiwalu Wisły w sierpniu 2018r.

https://www.facebook.com/festiwalwisly/videos/2070870419896003/


Zupa pasterska wg przepisu Wieśka Wróblewskiego, która zajęła III miejsce na festiwalu kuchni węgierskiej, narodowym święcie papryki w Kalocsai w 2018 roku.

Zupa robiona w kociołku, na wolnym ogniu.

Składniki:
mięso indycze 2 kg,

oryginalna węgierska słonina wędzona 200 g,
cebula 1 kg,
czosnek 1 duża główka,
ziemniaki ½ kg,
makaron zacierka 1 opakowanie 200 g /Tarhonya/,
pomidory 1 kg,
papryka 1 kg /zielona spiczasta/,
papryka słodka czerwona, mielona, z Kalocsai 100 g,
kukurydza 1 puszka,
fasolka szparagowa ½ kg /może być mrożona/,
do zagęszczenia chleb razowy ¼ małego bochenka,
sól,
pieprz,
ostra pasta paprykowa.

Wykonanie:
Czas przyrządzenia potrawy około 3 godziny.

Zaczynamy od przygotowania paleniska i kociołka.

Wysmażamy słoninę pokrojonej w drobną kostkę, gdy się wytopi, dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i kolejno mięso pokrojone w grubą kostkę, dodajemy czosnku, soli i pieprzu, smażymy, dusimy do 40 minut.

Podlewamy wodą ok. 2 litry, powoli gotujemy, dodając ziemniaki pokrojone w kostkę i makaron zacierkę całe opakowanie, kontrolujemy dodając wody.

Oddzielnie grillujemy paprykę, starając się, aby się nie przypaliła, następnie dodajemy ją do kociołka. Po 30 minutach dodajemy fasolkę szparagową, kukurydzę, paprykę w proszku koniecznie słodką, intensywnie mieszamy ok. 5 minut.

Chleb razowy bardzo drobno rozdrabniamy w rękach i podsypujemy zupę do jej zagęszczenia. Gotujemy 5 minut.

Dla wytrawnych smakoszy kochających ostre smaki w oddzielnym naczynku nakładamy pasty paprykowej ostrej, nigdy nie doprawiamy potrawy węgierskiej na ostro, chyba, że się upewnimy, że wszyscy zaproszeni goście będą zachwyceni ostrością potrawy.

papryka


20604494_10211442990044439_253443922544583634_n
20663818_10211464934113027_1912470732295265008_n20768059_10211494726697823_6321263821469192650_n

Na początku października 2016 r. gościliśmy w restauracji w Bydgoszczy, gotowaliśmy uroczystą kolację na 10-lecie lokalu

20161008_170637wraz z kucharzami z restauracji przygotowaliśmy płonące kity
20161008_182807-1tak wyglądał stół regionalny, galaretki wieprzowe zachwyciły wszystkich uczestników kolacji20161008_182904gospodarz obiektu i nasza kapela góralska


 Dzień Góralski w Krynicy Morskiej Restauracja Nadmorska w sierpniu 2016 roku gotowaliśmy w Restaurachi Nadmorskiej położonej na wydmach przy głównym molo Krynicy  14055107_10208382812941924_7166073503698584823_n serwowaliśmy: żeberko po zbójnicku na mioduli, pieczone ziemniaczki i kapusta zasmażana na maśle z leśnymi grzybami 14067476_10208381130699869_8675297213221825034_n 14102739_10208381132059903_7473448443067219045_n szef kuchni z "Bacówki u Wiecha" u szefa Nadmorskiej Andrzeja 14051655_10208381130339860_5258864357137422237_n to my 14045818_10208381131019877_9044749832985430570_n chwila relaksu w łodzi w restauracji 


Dzień Polski w Czarnogórze - kuchnia regionalna

13325512_10207772965576121_6994858795728805963_n 13342912_10207772966736150_988620940213793742_n